autobanden windey

Bandenspanning

De juiste bandenspanning is van groot belang om veilig en comfortabel in je auto te rijden. Een band presteert alleen maximaal als deze voor voldoende stabiliteit en draagkracht zorgt.

Samenvattend:

Een bandenspanning die 25% te laag is verhoogt de rolweerstand met 10%. Hierdoor neemt je brandstofverbruik met circa 2% toe.

    • Een te lage of te hoge bandenspanning zorgt voor minder grip op de weg. Hierdoor heb je een langere remweg en een hogere slipkans.
    • Een te lage of te hoge bandenspanning verhoogt de kans op klapbanden.
    • Door een te lage bandenspanning is je auto minder goed in staat onregelmatigheden in het wegdek op te vangen.
    • Door een te lage of te hoge bandenspanning verslechtert je wegligging. Bij de juiste bandenspanning is het stuurgedrag optimaal.
    • Een te lage of te hoge bandenspanning zorgt voor de verkeerde slijtage van je banden.
Autobanden windey

Winterbanden

Winterbanden bieden meer veiligheid op de weg tijdens winterse omstandigheden. Het is dus verstandig om in de herfst- en winterperiode zomerbanden te wisselen voor winterbanden.

Een winterband heeft een andere rubbersamenstelling dan een zomerband. De samenstelling is aangepast aan deze weersomstandigheden. Wanneer de temperatuur daalt, wordt rubber namelijk harder.

De aangepaste rubbersamenstelling van een winterband blijft flexibel tijdens winterse omstandigheden. Hierdoor profiteert u van een betere grip, comfortabeler weggedrag en optimale veiligheid.

Ook het profiel van de winterband verschilt ten opzichte van de zomerband. Het profiel is voorzien van ‘lamellen’. Tijdens het rollen van de band vervormt het profiel en grijpen de lamellen zich vast op het wegdek. Daardoor worden sneeuw en regen optimaal afgevoerd.

Autobanden Windey

In welke landen verplicht?

Geen verplichting In Polen zijn er geen wettelijke voorschriften aangaande het gebruik van winterbanden. Houd u er wel rekening mee dat als u naar het oosten rijdt, winterbanden in Duitsland weer wel verplicht zijn!
Geen verplichting In Groot-Brittannië zijn winterbanden niet verplicht. Geen enkele wet schrijft er het gebruik van de banden voor. Niettemin is het gebruik ervan in de winterperiode aan te raden. Winterbanden bieden immers extra grip en een kortere remweg op beijzelde en besneeuwde wegen.
Geen verplichting Voor Denemarken gelden geen verplichtingen aangaande winterbanden. Maar zoals u weet kan het er koud zijn in de winter, en natuurlijk zijn ze dan wel aan te raden!
Geen verplichting Het gebruik van winterbanden is in Nederland niet verplicht. Winterbanden worden er immers niet voorgeschreven door de wet. Toch is het aangeraden om bij temperaturen onder 7 graden Celsius een stel winterbanden op te leggen.
Geen verplichting Winterbanden zijn ook in België niet verplicht. Er gelden immers geen specifieke wetten die het gebruik ervan voorschrijven. Niettemin worden winterbanden aanbevolen voor maanden waarin het gemiddeld 7 graden onder nul is.
Verplicht bij bord In Zwitserland moet met winterbanden worden gereden, als signalisatieborden dit aangeven. Hindert u er desondanks met zomerbanden andere automobilisten of bent u er betrokken bij een aanrijding dan bent u verantwoordelijk. Ook als dit niet door een bord werd aangegeven.
Verplicht bij bord In Frankrijk gelden dezelfde regels als in Zwitserland. Borden geven er aan waar winterbanden verplicht gebruikt moeten worden. Schuld bij een aanrijding kan echter ook worden toegewezen als er geen bord stond. Zorg dat u niet verantwoordelijk wordt gehouden: heb winterbanden in Frankrijk.
Verplicht bij bord In de bel paese zijn winterbanden verplicht als dit op een verkeersbord staat aangegeven. De periode waarin dit voorschrift geldt, verschilt per regio. In het bijzonder de provincie Aostadal kent een winterbandenplicht van 15 oktober tot en met 15 april.
Verplicht bij bord Ook hier is geen sprake van een uniforme regeling. Dus in het ene gebied wel, en in het andere niet. Wel is een minimale profieldiepte van 4 mm verplicht.
Verplicht Bij onze oosterburen zijn winterbanden verplicht tijdens winterse omstandigheden zoals sneeuw, ijs en gladheid. Verder dient uw auto helemaal winterklaar te zijn wat inhoudt dat de ruitensproeiervloeistof antivries moet bevatten en dat er voldoende koelvloeistof aanwezig moet zijn
Verplicht Van 1 november tot 31 maart zijn winterbanden in Tsjechië verplicht bij winterweer. Onder deze omstandigheden vallen onder andere sneeuw, ijs en gladheid. De profieldiepte van winterbanden moet tijdens deze periode minimaal 4 mm zijn.
Verplicht De wet schrijft voor dat winterbanden in Slovenië van 15 november tot 15 maart verplicht zijn bij sneeuw, ijs of gladheid. Verder moet aan een minimale profieldiepte van 3 mm worden voldaan.
Verplicht In Zweden zijn winterbanden tijdens de periode 01/12 – 31/03 verplicht bij winterse omstandigheden. Winterbanden dienen te worden uitgerust met sneeuwketting of er kan met spijkerbanden gereden worden. Het minimumprofiel van de winterbanden bedraagt 3 mm.
Verplicht In tegenstelling tot de voorschriften in Nederland en België zijn winterbanden in Luxemburg verplicht. Althans toch tijdens winterse omstandigheden als ijzel, ijs, sneeuw en slush. De winterbanden zijn best voorzien van een M+S-markering of moeten een sneeuwvloksymbool dragen.
Verplicht Ook in Oostenrijk zijn winterbanden verplicht bij winterweer. Er geldt een winterplicht vanaf 1 november tot en met 15 april. Winterbanden dienen tijdens deze periode te voldoen aan een minimale profieldiepte van 4mm.
Verplicht In Finland zijn winterbanden verplicht van 1 december tot 28 februari, ongeacht de weersomstandigheden. De banden moeten voldoen aan een minimale profieldiepte van 3 mm.
Verplicht In Noorwegen zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden gedurende de periode 01/11 – 01/05. Winterbanden moeten er dan een minimale profieldiepte van minimaal 3 mm hebben.
Verplicht Bij sneeuw en gladheid zijn winterbanden verplicht. Ook moeten de banden beschikken over een minimale profieldiepte van 3 mm.